Select Page

Hrana i vino - knjiga - uskoro u prodaji

Nova knjiga, u izdanju HSK-a,  koja potanko opisuje svijet hrane i vina, objašnjava njihov odnos i – za sommeliere najvažnije – poučava o tehnikama, uvjetovanostima i kreativnim umijećima usklađivanja hrane i vina.

Format 21 x 26 cm. 404 str.

Sadržaj knjige

  1. Evolucija okusa

Tradicija i sezonalnost, valorizacija i psihologija ‑  Za stolom diljem svijeta ‑ Kompozicija i okus hrane ‑ Termička obrada i okus ‑ Konzerviranje i okus

  1. Kušanje hrane i vina

Kušanje hrane ‑ Vizualno ocjenjivanje ‑ Mirisna analiza ‑  Aromatičnost ‑ Okusno-mirisna trajnost ‑ Struktura ‑ Ravnoteža ‑ Sklad ‑ Kušanje vina ‑ Pjenušavost ‑ Struktura i tijelo vina

  1. Tehnika usklađivanja

Načelo suprotstavljanja i načelo podudarnosti  Grafički prikaz usklađivanja ‑ Popunjavanje grafičkog prikaza ‑ Usklađivanje hrane i vina ‑ Analiza grafa ‑ U praksi

  1. Jaja i umaci

Kuhanje jaja ‑ Jaja i vino ‑ Predjela kao primamljiv početak ‑ Umaci ‑ Roux i temeljci ‑ Marinada, dressing i aromatizirani maslac ‑ Umaci i vino

  1. Više od okusa

Kušanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja ‑ Ekstra djevičansko maslinovo ulje u kuhinji i na tanjuru ‑ Maslac ‑  Margarin ‑ Ocat ‑ Aromatično bilje i vino ‑ Začini i vino

  1. Tjestenina, riža i ostale žitarice

Pšenica ‑ Kruh ‑ Tjestenina ‑ Pizza, calzone i focaccia ‑ Riža ‑ Kuhanje riže ‑ Tjestenina, riža i vino ‑ Kukuruz ‑ Ječam, zob i ostale žitarice

  1. Plodovi zemlje

Povrće ‑ Mirisi i okusi vrta ‑ Mahunarke ‑ Soja ‑ Povrtne kulture i vino ‑ Gljive ‑ Tartufi ‑ Šumski plodovi i vino ‑ Priprema plodova zemlje

  1. Bijelo i crveno i divljač: vrste mesa

Vrste mesa ‑ ‑ Perad ‑ Foie gras i paštete ‑ Divljač ‑ Priprema i konzerviranje ‑ Meso i vino ‑ Ukusni i neodoljivi suhomesnati proizvodi ‑ Suhomesnati proizvodi i vino

  1. U slanim, slatkim i bočatim vodama

Ribe ‑ Rakovi ‑ Mekušci ‑ Priprema i konzerviranje ‑ Ribe, rakovi, mekušci i vino ‑ Žabe i puževi

  1. Sirevi

Mlijeko ‑ Jogurt ‑ Proizvodnja sira ‑ Zrenje sireva ‑ Uloga sira za stolom i u kuhinji ‑ Rezanje sireva (shematski prikaz) ‑ Sirevi i vino

  1. Slatki kraj

Keksi i čajni kolačići ‑ Deserti na žlicu ‑ Prženi deserti ‑ Voće ‑ Deserti i vino ‑  Kakao ‑ Čokolada ‑ Čokoladni deserti, čokolada i vino

  1. Sklad hrvatskih jela i vina

Od jaja do fritaja – Meso na 100 načina –  Pršut i kulen – Ribe – Sir – Deserti