Select Page

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2014., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i uz pokroviteljstvo TZ Istarske županije, održano je jučer, 28. travnja u hotelu Nautica u Novigradu  i u Zajednici Talijana Brtonigla u Brtonigli. Domaćin natjecanja bila je Turistička zajednica Brtonigla i Razvojna agencija Brtonigla, uz podršku hotela San Rocco, restorana Primizia i Zenon iz Brtonigle i hotela Nautica iz Novigrada,  a sponzori su: Laguna Novigrad, vinarija Agrolaguna, Jamnica d.d., Aura proizvodi, Radin R i Misal te vinari Brtonigle.

U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 20 natjecatelja iz hotelskih kuća: ‘Maistra’, Rovinj; ‘Riviera Adria’, Poreč; ‘Laguna Novigrad’, Novigrad; ‘Istraturist,  Umag; ‘Liburnia Riviera’, Opatija, ‘Arenaturist’, Pula te sommelieri zaposleni u restoranima: Zigante iz Livada; Riva iz Plomin Luke i u hotelu Flanona iz Plomina.

U polufinale plasiralo se 8 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u Zajednici Talijana Brtonigla, nadmetali su se Stefano Mužina i Fabijan Šantić, predstavnici Maistrinih hotela i Tomislav Sokač predstavnik Istraturista iz Umaga.

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranju pjenušca, predlaganju vina uz zadani menu, dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina i alkoholnih pića.

Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru a samo natjecanje koordinirao je i vodio Sandi Paris, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera, predsjednik natjecateljske komisije bila je Karin Rupena Perdec, a članovi ocjenjivačkog suda: Tullio Fernetich, Alena Bročilović, Dalibor Ferenčak, dr. Mihail Poduje, Robert Radešić, Frank Robert Petrović te gost-sommelier iz Austrije Suvad Zlatić.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Stefano Mužina, 2. Fabijan Šantić i 3. Tomislav Sokač

Nagrade najboljima uručili su  Franko Lukež, predsjednik HSK-a i, u ime pokrovitelja,  Denis Ivošević direktor TZ Istarske Županije.

 

 

HSK Novosti

Prijavite se na naše novosti.

Uspješno ste se reijavili!