Select Page

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2013., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (izvršni organizator Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK za Istru) i uz pokroviteljstvo TZ Istarske županije, održano je 22. travnja u Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva te u Zajednici Talijana Brtonigla. Domaćin natjecanja bila je Turistička zajednica Brtonigla a pokrovitelji: Laguna Novigrad, konoba i enoteka Zenon, konoba Astarea, vinarija Agrolaguna, Radin i Misal.

U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 25 natjecatelja iz hotelskih kuća: ‘Maistra’, Rovinj; ‘Riviera Adria’, Poreč; ‘Laguna Novigrad’, Novigrad; ‘Istraturist,  Umag; ‘Liburnia Riviera’, Opatija, ‘Arenaturist’, Pula te sommelieri zaposleni u privatnim restoranima i hotelima Istre (restoran Zigante, restoran Riva, Villa Anette, hotel Flanona).

U polufinale plasiralo se 9 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u ZT Brtonigla, nadmetali su se Ivo Zgrablić i Stefano Mužina, oba predstavnici Maistrinih hotela i Ivan Dušić iz restorana Zigante.

Finalisti su svoje znanje i vještine trebali iskazati u otvaranju pjenušca, predlaganju vina uz zadani menu, dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina i alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte, ophođenju s gostima za stolom, koje su, za ovu priliku, „odglumili“ Majda Šušelj, poznatija kao Tara iz grupe Karma i Tullio Fernetich, vlasnik višestruko nagrađivanog boutique hotela San Rocco.

Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera, predsjednik natjecateljske komisije bila je Karin Rupena Perdec, a članovi ocjenjivačkog suda: Dalibor Ferenčak, Miroslav Latal, Robert Radešić, Frank Robert Petrović, dr. Mihail Poduje, Klaudio Legović i Sandro Pettener.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Ivo Zgrablić, 2. Stefano Mužina i 3. Ivan Dušić.

Nagrade najboljima uručili su g. Denis Ivošević direktor TZ Istarske Županije, u ime pokrovitelja, te Franko Lukež, predsjednik HSK-a.

HSK Novosti

Prijavite se na naše novosti.

Uspješno ste se reijavili!