Select Page

Prvenstvo sommeliera Istre 2012., pod pokroviteljstvom TZ Istarske županije, održano je 19. ožujka u porečkom hotelu Valamar Diamant i 20. ožujka u Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva te u ZT Brtonigla. Uz Hrvatski sommelier klub (izvršni organizator bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik za Istru), suorganizaciju natjecanja preuzeli su Razvojna agencija Brtonigla, tamošnja Zajednica Talijana i Turistička zajednica, grupacija Valamar, Laguna Novigrad, hotel i restoran San Rocco te vinarija Agrolaguna.

U eliminacijskom natjecanju, održanom u ponedjeljak 19. ožujka, sudjelovao je 21 natjecatelj iz hotelskih kuća: ‘Maistra’, Rovinj; ‘Riviera Adria’, Poreč; ‘Laguna Novigrad’, Novigrad; ‘Istraturist,  Umag; ‘Kempinski Hotel Adriatic’ iz Savudrije te sommelieri zaposleni u privatnim restoranima Istre (Villa Anette, Buščina, Riva i Feral).

U polufinale, održanom 20. ožujka, plasiralo se 12 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u ZT Brtonigla, nadmetali su se Dragan Ružić iz hotela Monte Mulini, Ivo Zgrablić iz hotela Lone i Martina Omeragić iz hotela Monte Mulini, svi zaposlenici hotelske kuće Maistra iz Rovinja.

Finalisti su svoje znanje i vještine trebali iskazati u otvaranju pjenušca, predlaganju vina uz zadani menu, dekantiranju, prepoznavanju vina i alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte, istakanju boce magnuma i ophođenju s gostima za stolom (Majda Šušelj, poznatija kao Tara iz grupe Karma i Sandro Pettener, frontman grupe Dogma).

Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu, predsjednik natjecateljske komisije bio je Sandi Paris a članovi ocjenjivačkog suda: Karin Rupena Perdec, Robert Baćac, Dalibor Ferenčak, Miroslav Latal, Robert Radešić i Frank Robert Petrović.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Dragan Ružić, 2. Ivo Zgrablić i 3. Martina Omeragić.

Nagrade najboljima uručili su g. Denis Ivošević direktor TZ Istarske Županije, u ime pokrovitelja, te Franko Lukež, predsjednik i Sandi Paris, voditelj komisije za edukaciju HSK-a.

Čestitamo pobjednicima a svim natjecateljima, sponzorima i ocjenjivačkom sudu zahvaljujemo na sudjelovanju.

Fotografije sa natjecanja možete pogledati ovdje.

Hrvatski sommelier klub

 

HSK Novosti

Prijavite se na naše novosti.

Uspješno ste se reijavili!