Krajem prošle godine, točnije 23. studenog, pod imenom Vinopedia po prvi je put u Hrvatskoj postavljena na globalnu internetsku mrežu mala riznica znanja o lozi i vinu. Pojam vinopedia nastao je spajanjem latinske riječi vino (koju poznaju svi ljudski jezici i koja označava nadnaravno piće što ga čovjek proizvodi i konzumira tisućama godina, a koje je u današnjem tamilskom s dravidskim korijenom još i pojmovno određenje za veselje, sreću i gošćenje) i grčke riječi pedia (u značenju obrazovanje i znanje).

Znanje je izvor moći, a vinopedia.hr, koja je do 3. travnja ove godine leksikografski, u 2.376 natuknica objasnila oko 4.000 pojmova vezanih uz vino, vinogradarstvo i vinarstvo te uz te pojmove ovisne znanstvene i stručno praktične discipline, nastoji zainteresirane informirati u mnogim sektorima aktivnosti od proizvodnje, tržišta do potrošnje i biti poticaj da nam to piće bude glavni instrument simfonije ručka i večere te čimbenik ugodnog i sretnog zajedništva.

Vinopedia.hr je dostupna čitateljima u cijelom svijetu, a prevođenjem pojedinih poglavlja na strane jezike (zasad engleski, talijanski, njemački i francuski), najprije tekstova koji opisuju vinogradarstvo Hrvatske i hrvatske autohtone kultivare, zainteresiranima će predstaviti hrvatske vinogradarsko-vinarske potencijale i specifičnosti, a turistima koji posjećuju Hrvatsku pružiti potrebne informacije o vinogradarskim podregijama, vinogorjima i vinima.

Koristeći se u radu blagodatima ”wiki-media” i ostalih naprednih tehnologija te uvažavajući prijedloge čitatelja, prenosit će se stalno nova znanja i aktualna stanja iz ovog kulturološki i gospodarski zanimljivog i značajnog područja.

5 Responses to “vinopedia.hr”
 1. TONKA kaže:

  Poštovani,
  Molim Vas za informaciju gdje se održava sljedeća edukacija za somelijera TEČAJ 1.? Ili, kada će se u Zagrebu održati Tečaj 1. za somelijera? Kakav je raspored predavanja s obzirom da se radi od 08 do 16 sati (kako bi se mogla planirati edukacija)?
  Lijep pozdrav,
  TG

 2. Silvija kaže:

  Poštovana,

  zahvaljujemo na upitu. Tečaj prve razine za sommeliere održati će se u Zagrebu, u hotelu Antunović od 19.-21.02.
  Predavanja se održavaju svakog dana od 10.00 do 18.00 sati što znači da biste u petak, 19.02. trebala izostati s posla.

  Stojim na raspolaganju radi eventualnih pitanja.

  Silvija Burić

 3. roko kaže:

  Molim Vas za informaciju kad seodržava sljedeća edukacija za somelijera TEČAJ 1. u splitu?Lijep pozdrav,

 4. sandra kaže:

  poštovani,

  zanima me kada počinje tečaj za sommeliera na području riljeke ili okolice? koliko dugo traje tečaj prve razine? pošto sam studentica…

  s poštovanjem

  sandra

 5. Karmen kaže:

  Poštovani,
  Da li se planira još koji tečaj u Zagrebu pšto sam ovaj očigledno propuatila?
  Lijep pozdrav.

 6.  
Leave a Reply


MEMBRE DE L'ASSOCIATION DE LA SOMMELLERIE INTERNATIONALE