Select Page

Krajem prošle godine, točnije 23. studenog, pod imenom Vinopedia po prvi je put u Hrvatskoj postavljena na globalnu internetsku mrežu mala riznica znanja o lozi i vinu. Pojam vinopedia nastao je spajanjem latinske riječi vino (koju poznaju svi ljudski jezici i koja označava nadnaravno piće što ga čovjek proizvodi i konzumira tisućama godina, a koje je u današnjem tamilskom s dravidskim korijenom još i pojmovno određenje za veselje, sreću i gošćenje) i grčke riječi pedia (u značenju obrazovanje i znanje).

Znanje je izvor moći, a vinopedia.hr, koja je do 3. travnja ove godine leksikografski, u 2.376 natuknica objasnila oko 4.000 pojmova vezanih uz vino, vinogradarstvo i vinarstvo te uz te pojmove ovisne znanstvene i stručno praktične discipline, nastoji zainteresirane informirati u mnogim sektorima aktivnosti od proizvodnje, tržišta do potrošnje i biti poticaj da nam to piće bude glavni instrument simfonije ručka i večere te čimbenik ugodnog i sretnog zajedništva.

Vinopedia.hr je dostupna čitateljima u cijelom svijetu, a prevođenjem pojedinih poglavlja na strane jezike (zasad engleski, talijanski, njemački i francuski), najprije tekstova koji opisuju vinogradarstvo Hrvatske i hrvatske autohtone kultivare, zainteresiranima će predstaviti hrvatske vinogradarsko-vinarske potencijale i specifičnosti, a turistima koji posjećuju Hrvatsku pružiti potrebne informacije o vinogradarskim podregijama, vinogorjima i vinima.

Koristeći se u radu blagodatima ”wiki-media” i ostalih naprednih tehnologija te uvažavajući prijedloge čitatelja, prenosit će se stalno nova znanja i aktualna stanja iz ovog kulturološki i gospodarski zanimljivog i značajnog područja.

HSK Novosti

Prijavite se na naše novosti.

Uspješno ste se reijavili!