vinopedia.hr

Krajem prošle godine, točnije 23. studenog, pod imenom Vinopedia po prvi je put u Hrvatskoj postavljena na globalnu internetsku mrežu mala riznica znanja o lozi i vinu. Pojam vinopedia nastao je spajanjem latinske riječi vino (koju poznaju svi ljudski jezici i koja označava nadnaravno piće što ga čovjek proizvodi i konzumira tisućama godina, a koje je u današnjem tamilskom s dravidskim korijenom još i pojmovno određenje za veselje, sreću i gošćenje) i grčke riječi pedia (u značenju obrazovanje i znanje).

Znanje je izvor moći, a vinopedia.hr, koja je do 3. travnja ove godine leksikografski, u 2.376 natuknica objasnila oko 4.000 pojmova vezanih uz vino, vinogradarstvo i vinarstvo te uz te pojmove ovisne znanstvene i stručno praktične discipline, nastoji zainteresirane informirati u mnogim sektorima aktivnosti od proizvodnje, tržišta do potrošnje i biti poticaj da nam to piće bude glavni instrument simfonije ručka i večere te čimbenik ugodnog i sretnog zajedništva.

Vinopedia.hr je dostupna čitateljima u cijelom svijetu, a prevođenjem pojedinih poglavlja na strane jezike (zasad engleski, talijanski, njemački i francuski), najprije tekstova koji opisuju vinogradarstvo Hrvatske i hrvatske autohtone kultivare, zainteresiranima će predstaviti hrvatske vinogradarsko-vinarske potencijale i specifičnosti, a turistima koji posjećuju Hrvatsku pružiti potrebne informacije o vinogradarskim podregijama, vinogorjima i vinima.

Koristeći se u radu blagodatima ”wiki-media” i ostalih naprednih tehnologija te uvažavajući prijedloge čitatelja, prenosit će se stalno nova znanja i aktualna stanja iz ovog kulturološki i gospodarski zanimljivog i značajnog područja.

5 Comments

 1. Poštovani,
  Molim Vas za informaciju gdje se održava sljedeća edukacija za somelijera TEČAJ 1.? Ili, kada će se u Zagrebu održati Tečaj 1. za somelijera? Kakav je raspored predavanja s obzirom da se radi od 08 do 16 sati (kako bi se mogla planirati edukacija)?
  Lijep pozdrav,
  TG

 2. Poštovana,

  zahvaljujemo na upitu. Tečaj prve razine za sommeliere održati će se u Zagrebu, u hotelu Antunović od 19.-21.02.
  Predavanja se održavaju svakog dana od 10.00 do 18.00 sati što znači da biste u petak, 19.02. trebala izostati s posla.

  Stojim na raspolaganju radi eventualnih pitanja.

  Silvija Burić

 3. Molim Vas za informaciju kad seodržava sljedeća edukacija za somelijera TEČAJ 1. u splitu?Lijep pozdrav,

 4. poštovani,

  zanima me kada počinje tečaj za sommeliera na području riljeke ili okolice? koliko dugo traje tečaj prve razine? pošto sam studentica…

  s poštovanjem

  sandra

 5. Poštovani,
  Da li se planira još koji tečaj u Zagrebu pšto sam ovaj očigledno propuatila?
  Lijep pozdrav.

Submit a Comment