Select Page

Godišnja skupština ASI-ja (Association de la Sommellerie Internationale)

U Bordeauxu je, u subotu 15. ovog mjeseca, održana godišnja skupština ASI-ja (međunarodne sommelierske udruge), čiji je HSK član od 1994. Skupštini je predsjedavao predsjednik g. Shinya Tasaki a operativno ju je vodio Serge Dubs (Vice-président Continent Européen de l’ASI) prisustvovalo je 45 nacionalnih sommelierskih udruga, zastupanih po predsjednicima, a od najinteresantnijih zaključaka vrijedi istaći:

  1. Predstavljeni su novoizabrani predsjednici nacionalnih sommelierskih udruga: Belgije, Kanade, Irske i Norveške
  2. U redovno članstvo ASI-ja prihvaćene su udruge: Indonezije, Malezije i Singapura
  3. Nakon prezentacija i anonimnog glasanja, odlučeno je da se natjecanje za najboljeg svjetskog sommeliera održi u Mendozi, Argentina, od 15-20.04.2016.
  4. Domaćin natjecanja za najboljeg sommeliera Amerike 2014. biti će Urugvaj.
  5. Austrija je podnijela službenu kandidaturu za domaćinstvo natjecanja za Najboljeg sommeliera Europe 2016.
  6. Definiran je program ovogodišnjeg natjecanja za Najboljeg sommeliera Europe koje će se održati u Sanremu i Monte-Carlu od 26-30 rujna. Organizatorima je odobreno da od zemalja učesnica zatraže dodatna sredstva za pokriće troškova.
  7. Prihvaćena su financijska izvješća, raspravljalo o zajedničkim osnovama edukacije budućih sommeliera, jedinstvenim diplomama ASI-ja itd.

Finalisti Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2013. u posjetu talijanskim vinarima

Kao što smo već i objavili, ovogodišnje finaliste Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2013., sponzor Prvenstva – Turistička Zajednica Istarske Županije, darivala je posjetom Krasu, Goriškim brdima odnosno pokrajini Collio. Jučer su tako: Ivo Zgrablić, Stefano Mužina i Ivan Dušić najprije otišli u posjetu vinaru Benjaminu Zidarchu na Krasu (Duino Aurisina), jednim od najpoznatijih proizvođača autohtonog vina Vitovska. Nakon Trsta put je vodio u Collio kod Radikona, jednog od pionira duge maceracije i velikog pobornika prirodnih postupaka u tretiranju grožđa i vina. Studijsko putovanje završilo je u Goriškim Brdima, s ručkom i posjetom agroturizmu i podrumu Kabaj, u kojem su im domaćini bili Katja Kabaj Morel i njen suprug Jean Michel Morel, Francuz, koji je nakon enološke izobrazbe i radu u Francuskoj (Bordeaux, Languedoc) i Italiji (Collio), prije 22 godine doselio u Sloveniju.

Paolo Basso pobjednik 14. svjetskog prvenstva sommeliera u Tokiju

Na upravo završenom finalnom nadmetanju za najboljeg sommeliera svijeta u Tokiju pobijedio je Paolo Basso (47), najbolji sommelier Europe 2010., zaposlen kao direktor hrane i pića u Conca Balla Restaurant u Vacallu, i kao voditelj vlastite tvrtke za distribuciju vina Ceresio vini u Luganu. Osim Bassa, u finale su ušli Belgijanac Aristide Spies i Kanađanka Veronique Rivest, najbolja sommelierka Amerike u 2012. Naš kandidat Klaudio Jurčić, premda najavljen, zbog kašnjenja zrakoplova, nije bio u mogućnosti prisustvovati natjecanju.

Suradnja fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Hrvatskog sommelier kluba

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu sklopio je sporazum o poslovnoj suradnji s Hrvatskim Sommelier klubom. Sporazum o suradnji potpisali su dekan fakulteta prof.dr.sc. Jože Perić i predsjednik HSK Franko Lukež. Cilj suradnje je unapređenje i razvoj znanstveno – stručne djelatnosti i obogaćivanje znanja.

Ovakva suradnja znači i razvoj vještina i kompetencija studenata i polaznika cjeloživotnog obrazovanja „Specijalist odjela hrane i pića“ potrebnih na tržištu rada, a ako smo se opredijelili za kvalitetu u turizmu nju trebaju svakako nositi stručni i vsokoeducirani kadrovi.

fakultet

Međunarodni sajam turizma u Milanu – ponuda hrvatskih vina

Međunarodni sajam turizma u Milanu (Borsa Internazionale del Turismo – BIT) održao se od 15. do 17. veljače.

15. veljače, u hotelu Principe di Savoia, održao se tradicionalni susret s više od šezdeset talijanskih turističkih novinara iz vodećih televizijskih i tiskovnih medija, na kojem je bila prezentirana hrvatska turistička ponuda s naglaskom na enogastronomiju. O ponudi hrvatskih vina govorio je naš član Sandi Paris. Paris je talijanskim novinarima približio ponudu vrhunskih hrvatskih vinara iz svih regija Hrvatske, a govorio je i o autohtonim hrvatskim sortama, s posebnim naglaskom na njihovo sljubljivanje s hrvatskim jelima.

En primeur 2012

U organizaciji udruge Vinistra i udruge Graševina Croatica i uz suradnju HSK-a, u zagrebačkom hotelu Esplanade, u ponedjeljak 11. veljače održan je En primeur – poseban oblik kušanja vina u ranoj fazi njihovog razvoja. Kušanje je okupilo 57 vinara Istre, Slavonije i Podunavlja koji su profesionalcima i posjetiteljima predstavili svoja mlada vina te premijerno i pokoje starije godište. O osobitostima prošlogodišnje berbe u Istri govorio je naš član Sandi Paris.