Select Page

Svjetsko prvenstvo sommeliera 2016., Argentina- Mendoza

U organizaciji Argentinske udruge sommeliera i Svjetske udruge sommeliera ASI u Mendozi,  Argentini, u trajanju od 15. do 20. travnja,  organizirano je Svjetsko prvenstvo sommeliera 2016. Natjecao se 61 sommelier, iz 58 zemalja svijeta, a samo natjecanje okupilo je više od 500 vinskih profesionalaca: predsjednika, delegata i novinara iz cijelog svijeta. Hrvatsku je predstavljao Filip Savić , najbolji sommelier Hrvatske 2015. iz rovinjskog hotela Monte Mulini i plasirao se u četvrtfinale. Konkurencija je doista bila žestoka. A glavno pitanje je bilo: tko će naslijediti Paola Bassa, Svjetskog prvaka iz Tokija 2013.  Bilo je tu puno iznenađenja. U polufinale plasiralo se 15 sommeliera. Odlučivale su doista nijanse, ali nitko se nije usudio niti pomisliti da se Eric Zwiebel, predstavnik Velike Britanije ili genijalni Suvad Zlatić, prvak Austrije, Ambasador Šampanje i Svjetski prvak u sakeu, „naš“ Austrijanac, neće plasirati. U prvoj petnaestorici apsolutno su dominirali Skandinavci. A Latvijac, Poljak i Rus, bili su iznenađenje dana. U polufinale plasirale su se i sve 4 žene natjecateljice: Kanađanka, Argentinka, Irkinja i Finkinja.  Šveđanin Jon Arvid Rosengren, Francuskinja Julie Dupouy, kao predstavnica Irske i Francuz David Biraud ušli su u finale. I apsolutno briljirali na pozornici  Teatra de la Independencia u Mendozi. Ali samo Švedska ima svjetskog prvaka! Tridesetjednogodišnji Jon Arvid Rosengren uzeo je zlato! Fenomenalno i bez greške je kušao na slijepo na pozornici pred publikom. Jest da se finale odvijalo na kazališnim daskama, ali doista je bilo teatralno.

U prvoj disciplini kandidati su imali 8 minuta za servirati bocu Moet Chandona za trojicu i jedan vrlo suhi Martini. Svaka disciplina skrivala je i mnoge zamke. Na stageu se nalazilo čak 6 stolova s gostima! Morali su uz odabrana top vina sljubiti i odgovarajuća jela, a vidjeli su samo slide s etiketama vina. I to samo na minutu. Uz grand cru kavu trebalo je sljubiti vino ili liker i čokoladu. Zatim je trebalo dekantirati magnum crvenog vina, da li za to uzeti jedan ili dva dekantera, ali uz to servirati i jedan Sylvaner iz Frankena. Ma svaki detalj je trebalo detaljno objasniti. U 2 min i 30 sekundi trebalo je točno reći o kojim bijelim vinima je riječ u tri čaše i što dva vina imaju zajedničko. 3 min i 30 sek imali su kandidati za detaljno opisati 3 crvena vina. Uslijedila su još još 3 crvena vina, ali samo je trebalo reći točno reći ime vina, sortu, godište, proizvođača, regiju. Bilo je potrebno  iznimno detaljno opisati čašu jednog crvenog vina i zatim nagovoriti gosta da kupi sanduk uz objašnjenje zašto bi mu se investicija isplatila. Pa je uslijedilo 8 čaša sa destilatima….i njih je trebalo odgonetnuti.  Dobili su i čašu s jednim pićem. Trebalo ga je odgonetnuti i učiniti da gost padne u trans od ljepote. Zatim je trebalo ispraviti vinsku kartu, 8 slajdova pojavilo se na samo na 30 sekundi. Po tri vina, ali jedno s greškom. Još nije kraj. Trebalo je odgonetnuti i tko se ili što se nalazilo na fotografijama. Riječ je o poznatim vinskim ličnostima, vinskoj arhitekturi ili bolesti loze…Na kraju je trebalo rastočiti magnum Moet Rosea u 15 čaša, pazivši na vrijeme, rastočenu količinu, razinu u čašama… Doista iznimno zahtjevno i iscrpljujuće. Irkinji je za vrijeme silnih kušanja malo pala koncentracija, ali pokazala je nevjerojatno znanje, šarm i briljantno vladanje salom. Francuz nije igrao na šarm i strast, već stručnost i znanje, a Šveđanin ih je sve dobio na koncentraciji i maestralnom kušanju na slijepo!! Ne zaboravimo da sommelier dobije samo čašu vina u ruku, a cijeli vinski svijet mu je na dlanu. Pa ti pogađaj!!! Pripreme za Evropsko prvenstvo u Beču u svibnju 2017. već su počele. Sommelieri treniraju teoriju, servis i slijepa kušanja minimalno 4 sata dnevno, apsolutno svakodnevno. Tri mjeseca pred nastup čak i 6 sati dnevno. Uz nekoliko trenera i ozbiljne sponzore. Možda Skandinavci nemaju vinograde, ali snažno i stabilno vinsko tržište diglo ih je u, do pred desetak godina, doista nezamislive vinske visine. Apsolutno zasluženo. Živjeli!

Daniela Kramarić

 

Saša Krajinović, iz Valamar Riviere, pobjednik 5. prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2016.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2016., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i uz pokroviteljstvo TZ Istarske županije, završeno je jučer, 11. travnja u Zajednici Talijana Brtonigla u Brtonigli. Domaćin natjecanja bila je Turistička zajednica Brtonigla i Razvojna agencija Brtonigla, a sponzori su: Agrolaguna Poreč, Jamnica d.d., Aura proizvodi, pršutarna Dujmović, te vinari iz Brtonigle.

U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 25 natjecatelja iz hotelskih kuća: ‘Maistre’ iz Rovinja, ‘Valamar Riviere’ iz Poreča, ‘Lagune Novigrad’ iz Novigrada, ‘Istraturista’ iz Umaga, ‘Arenaturista’ iz Pule, ‘Plave lagune’ iz Poreča,  ‘Jadranke’  iz Malog Lošinja, ‘Liburnije Riviera Hotela’  iz Opatije te ‘Ville Ariston’ iz Opatije i hotela ‘La Grise’ iz Bala.

U polufinale plasiralo se 12 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u Zajednici Talijana Brtonigla, nadmetali su se Saša Krajinović, predstavnik Valamar Riviere, Saša Majstorović, predstavnik Jadranka hotela, te Tomislav Sokač, predstavnik Istraturista.

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranju pjenušca, ispravaku vinske liste, dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina i jakih alkoholnih pića, pogađanje ‘’na slijepo’’ malvazije sa 4 zemlje te istakanje magnuma.

Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru a samo natjecanje koordinirao je i vodio dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Saša Krajinović, 2. Saša Majstorović i 3. Tomislav Sokač

Nagrade najboljima uručili su  Franko Lukež, predsjednik HSK-a i u ime domaćina Michelle Babić TZ općine Brtonigla

Ivan Jug i Filip Savić položili ispit za međunarodnu ASI diplomu

Od 41 kandidata iz 12 zemalja Europe i Azije, koji su pristupili ispitu za međunarodnu ASI diplomu (jedinstveni ispit  u svim zemljama održan  je 1. ožujka)  njih 24 ih  je s uspjehom položilo. Među njima su i naša dva člana:  Ivan Jug i Filip Savić, koji su ispit polagali u Salzburgu (Austrija). Danas, uz Sinišu Lasana – koji je ASI diplomu „zaslužio“ 2015., HSK ima tri međunarodno certificirana sommeliera.

Čestitamo!

Siniša Lasan sudac na Decanter World Wine Awards-u (DWWA)

Kako je jučer u svom digitalnom izdanju objavio poznati vinski časopis Decanter, na najvećem svjetskom vinskom nadmetanju Decanter World Wine Awards-u (DWWA), od ove godine, kao sudac sudjelovati će i naš član Siniša Lasan.

U opisu profila, Decanter navodi da je Lasan  završio sommeliersku edukaciju pri Hrvatskom sommelier klubu (diplomu je stekao 2012.), da je 2014. proglašen najboljim sommelierom Hrvatske te da je, do danas, jedini Hrvat s međunarodnom ASI diplomom.

 

Filip Savić na Mejor sommelier del mundo 2016.

Danas su pristigli rezultati testova koje su rješavali kandidati za predstavnika Hrvatske na natjecanju za najboljeg sommeliera svijeta u Argentini.

Podsjećamo, Izvršni odbor HSK-a donio je odluku da će Hrvatsku, na natjecanju za najboljeg sommeliera svijeta 2016. u Argentini, predstavljati najspremniji kandidat, odnosno onaj, koji će pokazati najviše znanja na međusobnom nadmetanju nacionalnih prvaka, osvajača titule u razdoblju između dva svjetska prvenstva, tj. od 2012.-2015. U posljednje četiri godine imali smo tri prvaka (Dragan Ružić, Siniša Lasan i, dva puta – Filip Savić). Budući da je D. Ružič odustao od daljnjih nadmetanja, preostala dva kandidata su 22.01.2016. u Opatiji rješavali kvalifikacijski test. Test se sastojao od 60 pitanja na engleskom jeziku. Pitanja su bila složena po istom principu kao za svjetsko prvenstvo a ispravnost odgovora kontrolirao je Giuseppe Vaccarinni, predsjednik tehničke komisije ASI-ja. Bolje rezultate polučio je Filip Savić pa će upravo Filip Savić zastupati Hrvatsku na nadmetanju Mejor sommelier del mundo 2016 koje će se od 15.- 20. travnja 2016. održati u  Mendozi (Argentina).

Želimo mu puno uspjeha!

Aktivnosti u 2015.

Polako se približavamo kraju godine a time i vremenu kad se, uobičajeno, podvlače razne crte, zbrajaju aktivnosti, obavljaju inventure…

Evo i naše sažete inventure za 2015.:

  • Održali smo jedanaest sommelierskih tečaja prve razine s ukupno 240 polaznikai i jedan tečaj druge razine sa 23 polaznika
  • Na 21. Vinistri smo održali dva zapažena predavanja
  • U sklopu 25. ATP Croatia Open u Umagu održali smo sedmodnevne degustacije/radionice ‘Skrivene čari istarskih vina’
  • Kroz tečajeve, predavanja, degustacije i radionice HSK-a, tijekom 2015., prošlo je 800 polaznika
  • Radionice za članove HSK: Akademija vina, Zagreb – 9 radionica; Pula – 2 radionice
  • U goste nam je došao Paolo Basso, najbolji sommelier svijeta
  • Predstavljanje na 10° Zagreb VINOcom festivalu, 27.-28.11.
  • Regionalna prvenstva: Istra i Kvarner 13.04. u Brtonigli; Kontinentalna Hrvatska 02.11. u Zagrebu
  • Državno prvenstvo za sommeliere, Umag, 05.12.2015.
  • Izvršni odbor HSK održao dvije sjednice
  • Godišnja skupština HSK, Umag, 05.12.2015.
  • Izdana knjiga Priručnik za sommeliere
  • Primljeno 34 novih članova

Koristimo priliku da svim članovima HSK-a, i onima koji će to uskoro postati, zaželimo sretne i vesele nastupajuće Blagdane!