Select Page

SINIŠA LASAN- POBJEDNIK PRVENSTVA SOMMELIERA DALMACIJE 2017.

Siniša Lasan, sommelier u dubrovačkom restoranu Proto, proglašen je najboljim sommelierom na Prvenstvu sommeliera Dalmacije 2017., koje je u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba održano 18. svibnja, u splitskom hotelu Park kao dio Wine vip eventa – konferenciji vinskih znalaca.

Lasan je u finalu odmjerio snage s kolegama iz dubrovačke Nautice i šibenskog Pelegrinija, Markom Šramom i Branimirom Vukšićem koji su natjecanje završili kao drugi, odnosno treći.

Tijekom cjelodnevnih natjecanja kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa i vina, vinskih regija, vinskog zakonodavstva te drugih stručnih tema. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada i ponašanje pred gostima.

Finalisti su svoje znanje pokazali u specifičnim vještinama kao što su: dekantiranje vina, otvaranje pjenušca, slijepom kušanju vina i jakih alkoholnih pića, ispravljanju vinske karte, pravilnom točenju magnuma i poznavanju stranih jezika u komunikaciji s gostima.

 

Raimonds Tomson iz Latvije najbolji sommelier Europe

U spektakularnoj završnici natjecanja za najboljeg sommeliera Europe (Contest of the Best Sommelier of Europe & Africa 2017), koja je kasno sinoć 11. svibnja, pred brojnom publikom, okončana u bečkom  hotelu Park Schönbrunn, pobijedio je Raimonds Tomson iz Latvije dok je titulu viceprvaka osvojio Poljak Piotr Pietras. Izuzetno, ove je godine tehnička komisija natjecanja u finale uvrstila četiri finalista tako da treće mjesto djele: Rumunjka Julia Scavo i Francuz David Biraud.

Kandidati iz 37 europskih zemalja, a iznimno ove godine i iz tri afričke, od 8 do 11. svibnja u Beču međusobno su se nadmetali za titulu najboljeg sommeliera Europe, koju je do sada nosio 28-godišnji Šveđanin  Arvid Rosengren. Na europskom prvenstvu sommeliera sudjelovao je i naš predstavnik Filip Savić, zaposlenik rovinjske Maistre i postigao zavidan rezultat.
Natjecanje za najboljeg europskog sommelera organizirao je A.S.I (The Association de la Sommellerie Internationale) uz logističku  potporu domaćina SOMMELIERUNION AUSTRIA. Pobjednik će titulu najboljeg europskog sommeliera nositi iduće četiri godine.

Marko Škarica pobjednik Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2017.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2017., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i uz pokroviteljstvo TZ Istarske županije, završeno je jučer, 20. travnja u Zajednici Talijana Brtonigla u Brtonigli. Domaćin natjecanja bila je Turistička zajednica Brtonigla i Razvojna agencija Brtonigla, a sponzori su: Agrolaguna Poreč, Jamnica d.d., Aura destilati, Pjenušci Peršurić, Vina Medea, Radin R Grand Gourmet , te vinari iz Brtonigle.

U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 30 natjecatelja iz hotelskih kuća: : ‘Maistre’ iz Rovinja, ‘Valamar Riviere’ iz Poreča, ‘Lagune Novigrad’ iz Novigrada, ‘Istraturista’ iz Umaga, ‘Arenaturista’ iz Pule, ‘Plave lagune’ iz Poreča, ‘Liburnije Riviera Hotela’  iz Opatije, ‘Ville Ariston’ iz Opatije, ‘ hotel Petaeani’ iz Labina, ‘hotel Flanoma’ iz Plomina i ‘Stancije Meneghetti’ iz Bala.

U polufinale plasiralo se 12 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u Zajednici Talijana Brtonigla, nadmetali su se Zoran Gregorović, predstavnik Valamar Riviere, Ivan Dušić, predstavnik Stancije Meneghetti, te Marko Škarica, predstavnik Ville Ariston.

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranju pjenušca, ispravaku vinske liste, dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina i jakih alkoholnih pića, pogađanje ‘’na slijepo’’ malvazije sa 4 zemlje te istakanje magnuma.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Marko Škarica 2. Zoran Gregorović i 3. Ivan Dušić

 

ADRIANA – nova linija vina Agrolagune isključivo za ugostitelje

Agrolaguna, tradicionalni sponzor HSK-a,  je diljem gradova u Hrvatskoj  predstavila svoje nove linije vina za HoReCa kanal pod brendom Adriana, koja će se ovog ljeta naći u ponudi ugostiteljskih objekata duž cijele obale.

Adriana su lagana ljetna vina koja se odlično nadopunjuju s laganijom hranom i sirevima. Adriana white je 100% istarska malvazija, Adriana rose je dobivena od više različitih sorti dok je Adriana red kupaža cabernet sauvignona i merlota.

U vina Adriana pretočena je dugogodišnja tradicija istarskog vinarstva koja je povezana s modernim pristupom, čime je postignuta savršena sinergija probranih sorti koje daju najbolja istarska vina.

 

Mario Meštrović položio ispit za međunarodnu ASI diplomu

Od 58 kandidata iz 15 zemalja Europe, Azije, Južne Afrike i Australije koji su pristupili ispitu za međunarodnu ASI diplomu (jedinstveni ispit  u svim zemljama održan  je 27.02.2017.)  njih 47 ih  je s uspjehom položilo sve zadane zadatke. Među njima je i naš član Mario Meštrović koji je ispit polagao u Beogradu. Ove godine, po prvi puta, uveden je i certifikat ZLATO (Gold) za kandidate s natprosječnim rezultatima na ispitu. Takvih je bilo 16 među kojima i naš Mario Meštrović. Čestitamo!

Do danas, HSK ima četiri sommeliera s međunarodnom ASI diplomom: Sinišu Lasana, Filipa Savića, Ivana Juga i, najnovijeg, Marija Meštrovića.

Filip Savić – najbolji sommelier Hrvatske za 2016

dsc_0039-custom

Na slici (s lijeva na desno):Filip Savić, prvoplasirani, Saša Krajinović, treće mjesto i Tomislav Sokač drugoplasirani

Sommelier Filip Savić, zaposlen u hotelu Monte Mulini u Rovinju ove je godine proglašen najboljim na 20. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, 28. i 29. studenog održano u opatijskom hotelu Ambasador. Filip Savić je na nacionalnom prvenstvu više puta osvajao druga mjesta a 2013. u Rovinju i prošle godine u Umagu bio je i pobjednik

Ovogodišnje prvenstvo okupilo je ukupno 36 natjecatelja zaposlenih u restoranima i hotelima diljem Hrvatske. U finale, uz Filipa Savića, plasirali su se i Tomislav Sokač iz umaškog Istraturista te Saša Krajinović iz porečkog Valamara. Prvoplasirani sommelier predstavljat će Hrvatsku na 14. Europskom prvenstvu sommeliera koje će se svibnja 2017. održati u Beču.

Nagrade finalistima uručili su Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma RH i Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba.