O nama

Hrvatski sommelier klub (HSK) je neprofitna udruga građana koja djeluje u Hrvatskoj od 1993., a kao članica Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommellerie Internationale – ASI) od 1994. godine.

Osnivači Hrvatskog sommelier kluba su: Ninoslav Dusper, Aleksandra Dusper, Joso Tariba, Franjo Francem, Ljerka Gorupić, Nenad Škrabec, Vlado Krauthaker, Marija Možanić, Željko Suhadolnik, Ivan Šneler i Robert Vuković.

Predsjednikom kluba (sa sjedištem u Zagrebu) izabran je Ninoslav Dusper, koji je taj posao obnašao do lipnja 2005. godine. Na redovnoj godišnjoj skupštini održanoj 2005. predsjednikom HSK izabran je i imenovan Veljko Ostojić koji je taj posao obnašao do siječnja 2012. kada je na izvanrednoj skupštini predsjednikom HSK izabran Franko Lukež (sa sjedištem u Puli, Dalmatinova 4).

hsk_logo_1 Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. To podrazumijeva i promociju hrvatskog vinarstva, kao i prezentaciju Hrvatske u što boljem turističkom, ugostiteljskom i vinarskom svjetlu u svijetu, što se uspješno ostvaruje zahvaljujući natjecanjima i sastancima u organizaciji Međunarodnog udruženja sommeliera.

Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih natjecanja, održavanjem profesionalnih i neprofesionalnih tečajeva, stručnih predavanja, stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, održavanjem zajedničkih sastanaka i skupova, izdavanjem stručne publikacije i ostalim aktivnostima.

HSK također sudjeluje na mnogim domaćim manifestacijama vezanim za kulturu stola i vina, a u proljeće 1996. u organizaciji HSK održan je kongres Svjetskog udruženja sommeliera u Hrvatskoj, kada su, uz Zagreb, sudionici posjetili i kutjevačke podrume, Plitvička jezera itd.

Godine 2001. gosp. Ninoslav Dusper, tadašnji predsjednik, danas počasni predsjednik Kluba, imenovan je od strane Međunarodnog udruženja sommeliera za voditelja Komisije za marketing i sponzorstva A.S.I.-a te je na taj način omogućena i dodatna prezentacija Hrvatske i hrvatskog vinarstva u svijetu.

U proteklom razdoblju uz niz drugih aktivnosti organizirano je i 20 natjecanja za najboljeg hrvatskog sommeliera, pa su u razdoblju od 1995. do 2011., najboljim sommelierom proglašeni: Nenad Škarbec 1995. Sandi Paris 1997., 1998. i 2000., Daniela Kramarić 2001. i 2002., a godinu dana poslije tj. 2003., ponovno Sandi Paris. U slijedeće dvije godine (2004. i 2005.) prva mjesta osvajao je Emil Perdec, a dalje redom Marta Papiga 2006., Branko Muždeka 2007., četiri godine za redom tj., u godinama 2008., 2009., 2010. i 2011. Klaudio Jurčić, 2012. Dragan Ružić, 2013. Filip Savić, 2014. Siniša Lasan, 2015. i 2016. Filip Savić.
Hrvatski su sommelieri sudjelovali i na svjetskim natjecanjima sommeliera u Japanu, (Tokyo, 1995.), Austriji (Beč, 1998.), Kanadi (Montreal, 2000.), Grčkoj (Atena, 2004. i Rodosu 2007.), Čileu (Santiago 2010.), te Italiji ( Sanremo 2013.).