Select Page

Od 8. do 13.5.2017., Udruga sommeliera Austrije i grad Beč, ugostili su najbolje sommeliere Europe i Afrike povodom natjecanja za Najboljeg sommeliera Europe i Afrike 2017. 37 kandidata borilo se za titulu najboljeg, ali najbolji je samo jedan: genijalni, elegantan i profinjen Latvijac Raimonds Tomsons!!! Naš Filip Savić iz hotela Monte Mulini postigao je zavidan rezultat, ali nije ušao u  polufinale.

Nakon iznimno zahtjevnog pismenog ispita, gdje je npr. trebalo nabrojati i grand cru-e Maroka, degustacije na slijepo, kasnije smo saznali da su im zadali jedan potpuno netipični alzaški Riesling i portugalsku crvenu kupažu, i praktičnog dijela, u kojem su za serviranje boce bijelog vina, osim „skrivenih“ boca, kandidati  na raspolaganju imali samo dvije!!! minute, veličanstvenih 12 izborilo je polufinale: Latvija, Češka, Švedska, Rumunjska, Poljska, Danska, Grčka, Francuska, Velika Britanija, Švicarska, Irska i Rusija. Mnogi su glasili kao favoriti, ali Poljska, Grčka i Latvija sve su iznenadili.

U finale se plasiralo četvero kandidata, umjesto uobičajenih troje, zbog izjednačenog rezultata. Poredak je slijedeći: Latvijac Raimonds Tomsons – zlato, Poljak Piotr Pietras – srebro, Rumunjka Julia Scavo i Francuz David Biraud – oboje bronca. Finale se odvijalo pred publikom u Beču u Park Hotelu Schoenbrunn. Dok su u polufinalu magnum Blaufraenkischa morali rastočiti za 5 minuta u 15 čaša, u finalu su magnum Moeta  morali za 4 minute rastočiti u 18 čaša. Zamke su brojne, od prljavih čaša koje je trebalo izdvojiti, do krivog broja čaša, nijedna čaša nije smjela ostati prazna, a boca kompletno ispražnjena, u svim čašama mora biti istočena ista količina vina, sommelier se ne može prilikom točenja vratiti na prethodne čaše…, ako se i pogriješi cilj je u posljednju čašu istočiti svu preostalu količinu vina, jer se dobivaju bodovi za kompletno izvršen zadatak. Svi kandidati savršeno su komunicirali na engleskom, dozvoljeni jezici su engleski i francuski, a kandidat ne smije komunicirati na materinjem jeziku.

Znanjem, držanjem i elegantnim stilom, sve nas je očarao Latvijac. Briljirao je u disciplini sljubljivanja jela i vina uz zadani menu, a uz svaki slijed trebalo je ponuditi vino iz druge zemlje i naravno objasniti izbor i razlog sljubljivanja uz logičnu progresiju. Za disciplinu ispravka vinske karte, na ekranu su se pojavljivali slajdovi sa tri vina i trebalo je uočiti pogrešku. Jaaako zahtjevno! Koliko je to ozbiljno i zahtjevno natjecanje ukazuje i činjenica da se šampion na proglašenju zahvalio i svim svojim trenerima na suradnji, što bi u praksi značilo 4-5 sati dnevnog!!! učenja i kušanja, pa tako jedno četiri godine. Samo malena dekoncentracija velike majstore koštala je polufinala. Život ide dalje, Belgija i Cipar novi su domaćini  Europskog i Svjetskog prvenstva! I nova šansa za ozbiljne igrače! Živjeli!

Daniela Kramarić

 

 

HSK Novosti

Prijavite se na naše novosti.

Uspješno ste se reijavili!