Select Page

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2015., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i uz pokroviteljstvo TZ Istarske županije, održano je jučer, 13. travnja u hotelu Maestral u Novigradu  i u Zajednici Talijana Brtonigla u Brtonigli. Domaćin natjecanja bila je Turistička zajednica Brtonigla i Razvojna agencija Brtonigla, a sponzori su: Laguna Novigrad, Agrolaguna Poreč, Jamnica d.d., Aura proizvodi, pršutarna Dujmović, te vinari iz Brtonigle.

U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 29 natjecatelja iz hotelskih kuća: ‘Maistra’,  ‘Riviera Adria’, ‘Laguna Novigrad’,  ‘Istraturist, ‘Liburnia Riviera’,  ‘Arenaturist’, ‘Jadranka hoteli’  te sommelieri zaposleni u restoranima: San Rocco iz Brtonigle, Riva iz Plomin Luke i iz hotela Flanona iz Plomina.

U polufinale plasiralo se 8 natjecatelja, a u finalu, pred brojnom publikom u Zajednici Talijana Brtonigla, nadmetali su se Fabijan Šantić, predstavnik Maistre, Vedran Veg predstavnik Arenaturista, te Denis Peteani predstavnik restorana Riva.

Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranju pjenušca, predlaganju vina uz zadani menu, dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina i jakih alkoholnih pića.

Izvršni organizator Prvenstva bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK-a za Istru a samo natjecanje koordinirao je i vodio Sandi Paris, voditelj edukacije HSK-a. Nadmetanje je bodovano po istim kriterijima po kojima se boduju i natjecatelji u nacionalnom prvenstvu sommeliera.

Konačni poredak je sljedeći: 1. Fabijan Šantić, 2. Denis Peteani i 3. Vedran Veg

Nagrade najboljima uručili su  Franko Lukež, predsjednik HSK-a i, u ime pokrovitelja,  Denis Ivošević direktor TZ Istarske Županije.’’

 

HSK Novosti

Prijavite se na naše novosti.

Uspješno ste se reijavili!